Har du vurdert å investere i et tørkeskap på vaskerommet eller i gangen? Et tørkeskap kan være en smart løsning for rask tørking av vasket tøy og våte ytterplagg. Her er svarene på alt du lurer på om tørkeskap.
Et tørkeskap på grovkjøkkenet eller i gangen er praktisk for tørking av våte ytterklær og sko. Da kan du tørke skitne klær uten å måtte vaske dem først. Perfekt for familier som tilbringer mye tid ute, spesielt om vinteren når yttertøy er nødvendig. Hyppig vasking av yttertøy tar både tid, og påvirker miljøet negativt. Det sliter også på klærne å vaske dem ofte. Og hvem vil ikke ha varme og tørre votter på seg når de skal ut og bygge nye snømenn eller lufte hunden en regnfull morgen?
Du kan selvsagt også ha et tørkeskap på vaskerommet for tørking av vanlig vask. Tørkeskap er skånsomt mot klærne, og du kan raskt tørke plagg som ikke tåler tørketrommel. Dessuten slipper du tørkesnorer eller tørkestativer ute for klær som må lufttørkes. Bare slå på tørkeskapet og la det ta seg av tørkingen!
Før ble tørkeskap som oftest fylt med varmluft for å tørke tøyet, og deretter ble varmluften pumpet ut av huset gjennom en ventil, såkalt avtrekksluft. Varmluften ble ikke håndtert på samme energismarte måte som i en tørketrommel. I dag finnes det flere alternativer, og mange nye tørkeskap beholder varmluften i skapet og lar den sirkulere. Bedre for miljøet, og bedre for lommeboken!
I stedet for å koble tørkeskapet til en ventil der varmluften føres ut av huset, kan du velge et tørkeskap med kondens. Luften sirkulerer i skapet, og vannet fra tøyet samles i en kondensbeholder nederst i skapet. Beholderen kan enkelt tømmes manuelt eller kobles til avløpet. Det er viktig å tenke på plasseringen av skapet hvis du vil ha det i nærheten av avløpet.
Mange tørkeskap med kondens er også utstyrt med en varmepumpe som bidrar til å sirkulere luften i tørkeskapet. Denne varmepumpeteknologien bruker halvparten så mye energi som et vanlig tørkeskap. Med en varmepumpe har du større frihet når det gjelder plassering, i og med at du ikke trenger å koble tørkeskapet til en avtrekkskanal.
Dette er det tradisjonelle tørkeskapet der du kobler skapet til en kanal som går gjennom et hull i veggen og ut av huset. Her må du planlegge plasseringen av tørkeskapet slik at du kan koble det til avtrekkskanalen via ventilasjonsslangen. Hvis du allerede har en ventilasjonsåpning, er det enkelt å koble til skapet.
Noen tørkeskap har en innebygd sensor som registrerer når klærne i skapet er tørre. Dette sikrer at skapet ikke brukes mer enn nødvendig, noe som sparer energi.
Det avhenger av skaptype og hva slags varme du bruker. Hvis du kjører et standardprogram i et av Elvitas tørkeskap med varmepumpe i ca. 90 minutter, går det med 0,3 kWh per kilo vask. Det tilsvarer rundt 1 krone for en full vaskemaskin. Regn med det dobbelte hvis du kjører et vanlig tørkeskap med sensor.
Et tørkeskap har normalt en kapasitet på ca. 4 kilo.
Når du innreder vaskerommet, kan det være smart å tenke gjennom behovene – vasker du ofte og trenger raskt rene klær til barna, eller har du plagg som er følsomme og risikerer å bli skadet i tørketrommelen? Du bør tenke på hvor lenge du vil at plaggene skal vare, ettersom tørketrommelen sliter av fibrene i klærne når de tørkes. (Det er loen som fester seg til lofilteret.) Dette slipper du med tørkeskap, men klærne blir mykere i en trommel.
Hvis familien er stor og gangen fylles raskt av våte jakker og sko, kan et tørkeskap være en smart investering. Tørkeskapet kan raskt tørke jakker, kjeledresser, votter og sko – uten at de trenger å være rene. Klærne varer lenger, samtidig som skapet skjuler hauger med gjørmete tøy i huset!
• Timer. Mange skap er utstyrt med en timer eller et tidsprogram der du selv velger hvor lenge skapet skal kjøre. (Tørkeskapet kan også brukes avslått. Du kan henge inn klær og la dem tørke om natten med døren åpen.)
• Sikkerhet. De fleste tørkeskap må monteres til veggen, delvis av sikkerhetshensyn, delvis av effektivitetshensyn. Tørkeskap er ofte tyngre øverst og kan risikere å tippe hvis de ikke er fastmontert. Av hensyn til barns sikkerhet må de festes godt til veggen. Hvis tørkeskapet står skrått, kan det også hende at døren ikke lukkes helt. Det gjør at luft går tapt og tørketiden kan bli lengre enn nødvendig.
• Energiklassifisering. Tørkeskap har ingen energiklassifisering eller energietikett, slik mange andre hvitevarer har. Rådfør deg med leverandøren hvis du vil vite mer om energi.
• Varme. Du kan tørke klær ved forskjellig temperatur. Hvis du for eksempel har følsomme plagg, kan du velge lavere varme, og hvis du har håndklær og yttertøy som tåler mer varme, kan du velge høyere tørkevarme. Lavere varme gir lengre tørketid. Normal tørkevarme ligger på mellom 55 og 70 grader.
• Hengelengde. For noen tørkeskap er det angitt en hengelengde, det vil si den samlede lengden på kleshengerne i skapet. Et stort skap har vanligvis en hengelengde på ca. 16 meter. Pass på at du henger plaggene effektivt i skapet. Bruk for eksempel krokene på innsiden av skapdøren til votter, og heng større plagg som bukser og jakker på kleshengerne.