Juice

Å drikke eller ikke å drikke juice – det er spørsmålet. Et glass appelsinjuice er oppkvikkende og smakfullt, men er det ikke tilsatt litt for mye sukker? Vi avklarer de fire vanligste juicemytene én gang for alle.

1. Juice inneholder tilsatt sukker

Juice skal ikke inneholde tilsatt sukker, da det ikke er tillatt av EU. I Norge er juice en beskyttet varebetegnelse, og bare drikker som inneholder 100 % fruktjuice kan selges som juice. Mange forveksler tilsatt sukker med naturlig forekommende sukker, derav forvirringen. Selve juicen kommer altså fra frukten den er presset fra, og må ikke inneholde andre tilsetningsstoffer.

2. Juice har høy GI-verdi

Juice har lav GI-verdi (glykemisk indeks). Det vil si at kroppen tar opp karbohydratene langsomt. Faktum er at syrer senker GI-verdien for hele måltidet. Appelsinjuice har en verdi på ca. 50, noe som er litt høyere enn verdien for appelsin. Appelsinjuice inneholder 9 % sukkerarter, hvorav 27 % er druesukker, 29 % fruktsukker og 44 % sukrose. Visste du at fruktsukker har den laveste GI-verdien av alle sukkerarter? Det betyr ikke at du skal drikke for mye juice, men du kan godt drikke et lite glass hver dag.

3. Juice inngår ikke i et sunt kosthold

Forskningsstudier viser at personer som drikker juice generelt spiser sunnere enn de som ikke drikker juice. En britisk studie publisert i tidsskriftet Proceedings of the Nutrition Society, fant følgende:

"Juicedrikkere spiste mer frukt og grønnsaker enn de som ikke drakk juice, og hadde større sjanse for å nå målet om å spise fem frukter og grønnsaker per dag."

Juice er altså ikke et tegn på dårlige matvaner, snarere tvert imot. Et lite glass appelsinjuice kan være starten på et sunnere kosthold.

4. Barn bør unngå å drikke juice fordi det inneholder så mye sukker

Mange barn får ikke i seg nok frukt og grønnsaker til daglig. Hvis du fjerner juicen fra barnas kosthold, forsvinner inntaket av viktige vitaminer og mineraler. I tillegg finnes det forskning som viser at barn som drikker juice, også spiser mer frukt og grønnsaker. De har vent seg til smaken av frukt og grønnsaker, noe som igjen kan lede til sunne matvaner i fremtiden.

Start hver dag med ferskpresset juice!

Med disse fire mytene om juice ute av veien, kan du nyte et glass ferskpresset juice med god samvittighet. Velg de beste fruktene, og lær deg selv og barna å spise mer frukt og grønnsaker i hverdagen. Lag din egen juice! Press sitrusfruktene og drikk et lite glass juice om morgenen. Hvem vet hvilke andre gode vaner det fører til!