Etter en lang skoledag trenger sultne barn god mat før neste aktivitet. Å lære seg å lage sitt eget mellommåltid er gøy, utviklende og gir barna mestringsfølelse. Her er 5 enkle mellommåltider barna kan lage selv mens du er på jobb.
Du trenger:
Crème fraîche, rømme eller tacosaus
Slik gjør du:
1. Skjær opp eventuelle tomater og finn fram maisen.
2. Legg tortillalefsen i stekepannen.
3. Dekk tortillalefsen med ost.
4. Legg over grønnsakene.
5. Hell over sausene du ønsker.
6. Brett lefsen over på midten når osten har smeltet.
7. Legg på en tallerken og nyt!
Du trenger:
2 dl hvetemel
½ ts salt
4 dl melk
3 egg
Syltetøy eller krem
Slik gjør du:
1. Ha alle ingrediensene i en bolle og visp til en jevn røre.
2. Hell røren i en rund form som passer i airfryeren.
3. Stek på 180 grader i 12–15 minutter.
4. Sjekk etter 12 minutter. Den er ferdig når overflaten er gyllenbrun.
5. Skjær opp et stykke, legg på en tallerken og server med godt tilbehør.
Du trenger:
1 ½ dl isbiter
1 ½ dl melk
1 banan
1 stor ss kondensert melk
Slik gjør du:
1. Ha alt i en blender eller kjøkkenmikser, og miks til den blir jevn og luftig.
Du trenger:
En klype flaksalt
30 g knuste riskaker
100 g peanøttsmør
50 g sjokolade (gjerne uten sukker)
Slik gjør du:
1. Knus riskaken med fingrene.
2. Ha i peanøttsmør
3. Bland med en skje
4. Bruk en skje til å forme små boller av røren, og legg dem på en tallerken.
5. Legg i fryseren i to timer
6. Smelt sjokolade og dypp bollene i den.
7. Sett i fryseren til sjokoladen stivner
Du trenger:
2 skiver bacon
2 skiver ost
1 skive toastbrød
Slik gjør du:
1. Del baconet i tre biter
2. Legg dem i et varmt vaffeljern i cirka 1 minutt.
3. Legg osten på brødet.
4. Ta opp baconet og legg det på brødet.
5. Legg brødet på jernet med osten og baconet opp.
6. Stek i cirka 2 minutter.
Barn kan lage de fleste retter så lenge en voksen er til stede for å følge med og/eller hjelpe til. Nybegynnervennlige retter som kan være morsomme å lage, er for eksempel fruktsalat, suppe, omelett eller muffins. Prøv å lage noe barna allerede elsker, det gjør matlagingen mye morsommere! Enkle oppgaver som å måle og helle opp ingredienser til baking, eller skrelle frukt og grønnsaker til salater, kan barn i alle aldre klare. Pass bare på å tilpasse aktiviteten etter barnets alder, interesse og ferdigheter. Når det gjelder de aller yngste barna, kan du for eksempel la dem skjære opp myke ingredienser som banan, egg og avokado. Du trenger ikke gi barnet en skarp kniv, prøv heller med en vanlig smørkniv eller en barnevennlig plastkniv. Vis hvordan man går frem når man hakker og skjærer, og la barnet øve et par ganger for å få inn vanen!
Eldre barn kan som regel lage akkurat de samme rettene som voksne, men noen barn trenger naturligvis tilsyn av en voksen for å unngå skader eller uhell. Når du lar barnet lage mat på egen hånd, gir du det muligheten til å utfordre seg selv og bygge selvtillit. Dette er dessuten et godt tips for kresne barn! Når barnet får muligheten til å stå for matlagingen (eller være med og lage mat sammen med deg), øker sjansen for at det tør å smake på maten.