I vintermånedene er det få ting som er bedre enn å krype opp i sofaen, slå på gulvlampen og lese en god bok. Men er du usikker på hva du skal lese? Her er ni boktips som inspirerer, motiverer og berører.

Høsten og vinteren er en naturlig lesetid for mange. Mangler du inspirasjon? Her er ni bøker vi anbefaler deg å sjekke ut.

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer

Ester Blenda Nordström var en pioner og en stjerne i sin tid. Hun røkte pipe, kjørte motorsykkel og trosset alle normer som begrenset kvinners liv på starten av 1900-tallet.

Journalist og forfatter Fatima Bremmer tar for seg tidligere ukjente brevsamlinger og dagbøker for å fortelle historien om Ester Blenda Nordströms fascinerende liv. Boken vant Augustprisen i 2017. Et soleklart boktips til alle hverdagshelter.

Kommer du tycka om mig nu? av Lina Axelsson Kihlbom

Dette er en bok om å ta skjebnen i egne hender og skape sin egen fremtid. Lina Axelsson Kihlboms selvbiografiske historie er inspirerende lesning for alle som føler seg utenfor. Bli med på en reise som handler om fire forskjellige identiteter – La, Lina, Marjetta og Jag. En gripende historie om oppvåkning, identitet og forandring.

Du har kanskje sett Lina Axelsson Kihlbom i TV-serien Rektorerna, der hun fikk stor oppmerksomhet for sitt arbeid som rektor ved Ronnaskolan i Södertälje.

Just Kids av Patti Smith

Patti Smith forlater hjembyen i New Jersey i en alder av 20 år for å prøve lykken i New York. Her møter hun sin sjelevenn Robert Mapplethorpe, og sammen opplever de den kreative atmosfæren i byen. Begge skal med tiden bli kjent for å ha revolusjonert sin kunstart. Hun som musiker og poet, han som fotograf.

Just Kids skildrer New Yorks avantgardistiske og spennende kulturliv på begynnelsen av 1970-tallet. Vi møter musikere, kunstnere og forfattere som har preget en hel generasjon og satt sitt avtrykk over hele verden. Les boken og få et innblikk i dette sprudlende miljøet med folk som Jim Morrison, Andy Warhol, Bob Dylan og mange flere.

Henrietta Lacks' udødelige liv av Rebecca Skloot

Har du hørt om Henrietta Lacks? Les historien bak kvinnen med de udødelige cellene som var så viktige for å utvikle poliovaksinen. Cellene hennes førte også til betydningsfulle fremskritt innen kreftforskning, kloning og genkartlegging.  

Henrietta Lacks' udødelige liv er en fantastisk historie om vitenskapelig fremgang, men også en tragisk historie om konflikten mellom medisin, etikk og rase. Vi møter en datter som leter etter svar om moren hun aldri fikk lære å kjenne, en mor som fikk en skjebne som skulle redde millioner av menneskeliv.

Rebecca Skloot er vitenskapsjournalist, og Henrietta Lacks' udødelige liv er hennes debutbok. Den har solgt i 1,5 millioner eksemplarer. Oprah Winfrey og Alan Ball har filmatisert boken.

Hjernesterk av Anders Hansen

Vil du lære å takle stress bedre og bli mer kreativ og intelligent? Hva med bedre hukommelse og økt trivsel? Da er dette en bok for deg!  

Få bøker har i like stor grad som Hjernesterk motivert flere til å begynne å trene. Anders Hansen beskriver på en klar og overbevisende måte hvordan fysisk aktivitet bidrar til den fysiske og psykiske helsen. Synes du det er vanskelig å ta en pause i hverdagen og få tid til trening? Er det endelig på tide å reise seg fra sofaen? Les denne boken, så kommer du garantert til å ville mosjonere mer.    

Factfulness av Hans Rosling, Ola Rosling og Anna Rosling Rönnlund

Hva vet vi egentlig om verden? Det spiller ingen rolle om vi er nobelprisvinnere eller ledende politikere – vi blir alle slått i verdslig kunnskap av apene i en dyrehage. Hvorfor kan det ha seg?

I Factfulness viser Hans Rosling, Ola Rosling og Anna Rosling Rönnlund hvorfor vi stadig misforstår verdensutviklingen, og hva vi kan gjøre for å rette opp disse misforståelsene. Les boken og endre din oppfatning av verden – til det bedre. Det er faktisk ikke så ille som du tror. 

Magisk opprydding av Marie Kondo

Blir du lei bare av tanken på å rydde? Trenger du hjelp til å få orden på tingene? Slapp av, den japanske ryddeeksperten som har tatt verden med storm, gir enkle rydderåd for hjemmet.

En del av metoden hennes går ut på å takle kategorier, ikke rom. Hun viser deg hvordan du trinn for trinn kan gå løs på ryddingen og skape større glede i hjemmet. Og hvem vil ikke føle mer lykke hjemme? 

Boken har solgt i mer enn 10 millioner eksemplarer i rundt 40 land. Marie Kondo har også sin egen dokumentarserie på Netflix. 

Sapiens – en kort historie om menneskeheten av Yuval Noah Harari

Sapiens er fortellingen om menneskets opprinnelse, nåtid og fremtid. Historikeren Yuval Noah Harari tar oss med på en reise som kartlegger veien fra våre første skritt som pattedyr til vår plass som verdens ubestridte herskere. Hvordan skjedde det? En del av forklaringen ligger i vår evne til å snakke om ting som bare eksisterer i vår fantasi, som penger, guder og nasjoner.

Denne internasjonale bestselgeren byr på mange verdifulle innsikter i vår felles fortid og planetens fremtid. Boken vil garantert få deg til å undre over din egen menneskelighet og vår fremtid! Den passer også som fødselsdags- eller julegave til vitebegjærlige familiemedlemmer.

(Hvis du liker dette boktipset, bør du også sjekke oppfølgeren, Homo deus. Slutten på den historien er imidlertid ikke like hugget i stein.) 

Når pust blir til luft av Paul Kalanithi

I en alder av 36 år får Paul Kalanithi vite at han har lungekreft. Den ene dagen er han lege, den neste en pasient som kjemper for livet. Alle planer går i vasken. Hva skal han gjøre med den tiden han har igjen å leve?  

Paul skrev ferdig Når pust blir til luft rett før han døde. Den skildrer livets viktigste spørsmål og etterlater ingen uberørt. Dette er en bok du aldri vil glemme. 

Slå på lyset, og dykk ned i en bok

Velg en eller flere av bøkene fra boktipsene våre. Du vil ikke bli skuffet! La deg inspirere av disse modige menneskene og deres fascinerende liv. Du kan lære mye.

Hvilken bok vil du lese? Husk å skaffe deg en god lampe for å se godt når du leser. Så er det bare å krype opp i favorittlenestolen (eller sengen) og begynne å lese. God lesning!