Kjøleskapstemperatur - la maten holde lenger

Hvis alle hadde hatt riktig temperatur i kjøleskapet, ville matsvinnet i verden minket dramatisk. I denne guiden gir vi deg de beste tipsene for å få maten til å vare lenge.

Matsvinn skyldes dels dårlig emballasje og dels at vi kaster mye mat. Blant annet fordi vi har feil temperatur i kjøleskapene våre.

Er det for varmt i kjøleskapet formerer bakterier og mikroorganismer seg raskere, noe som forkorter holdbarheten på maten og i verste fall fører til matforgiftning. Er temperaturen for lav, trives ikke frukt og grønt.

Kjøleskaptemperatur, hva er riktig?

Det anbefales at temperaturen i kjøleskapet ligger på 4 °C. Da er holdbarheten på maten dobbelt så lang som ved åtte grader, noe som kan redde mye mat fra å havne i søpla.

Så er det unntak. Ikke all mat trives ved fire grader. Noe frukt og grønnsaker får frostskader hvis det er for kaldt og bør derfor oppbevares kjølig eller i romtemperatur. Mange kjøleskap har en grønnsaksskuff som er litt varmere enn resten av kjøleskapet. Bruk denne!

Kjøtt, fisk og fjærfe tåler kulde og bør fryses om de ikke skal spises de neste dagene.

Les på emballasjen 

Alle matvarer har instruksjoner på emballasjen om hvordan de skal oppbevares. Husk at noe mat kan oppbevares i romtemperatur hvis pakken er uåpnet, men skal legges i kjøleskapet når forpakningen er brutt.

Hvor lenge kan mat stå fremme?

Sett maten i kjøleskapet med en gang du kommer fra butikken. Kjøtt, fisk, kylling, melk og meieriprodukter blir raskt dårlig i romtemperatur. Det anbefales aldri å la kjølevarer stå ute i mer enn to timer.

Det samme gjelder matbokser og rester.

Hvor er det kaldest i kjøleskapet?

Det er lettere å finne frem i et godt organisert kjøleskap, og du slipper å stå med døren åpen så lenge når du skal hente mat. Kjøleskap har ofte forskjellige temperatursoner. Finn ut hvilken temperatur du har forskjellige steder ved å bruke et vanlig termometer. Legg kjøtt, fisk og meieriprodukter i den kaldeste delen og frukt og grønnsaker i den varmeste delen. Dermed økes holdbarheten til maten.

Kast gammel mat og rengjør kjøleskapet regelmessig, så får ikke bakterier tid til å vokse. Tørk av flekker og skitt med en klut og oppvaskmiddel.

Sette varm mat i kjøleskapet?

Tilberedt mat skal kjøles ned så raskt som mulig og legges i tett forseglet emballasje, men legg aldri varm mat i kjøleskapet. Da tvinger du nemlig kjøleaggregatet til å jobbe unødvendig hardt, noe som øker energiforbruket og sliter på kjøleskapets motor. Avkjøl heller maten i vannbad før du setter den i kjøleskapet.

Hvordan holde temperaturen i kjøleskapet?

Moderne kjøleskap har som regel innebygget termometer, men selv om kjøleskapet ditt er innstilt på fire grader, er det ikke uvanlig at temperaturen er litt høyere. Du kan måle med et termometer ulike steder i kjøleskapet. Sett termometeret på ett sted og lukk døren i en time. Hvis den målte temperaturen ikke stemmer overens med kjøleskapets termometer, må du kanskje kompensere kjøleskapets termostat. Hvis temperaturen er mer enn 2 grader feil, kan det være en galt med kjøleskapet ditt.

Hvis du ikke får ned temperaturen til fire grader, kan gummipakningen i døren være skadet. Sjekk pakningen og bestill en ny om nødvendig. Hvis du ikke finner noe galt med pakningen, kan det være termostaten eller kjøleskapets aggregat som ikke fungerer, og da må en servicetekniker finne feilen.

Mat som ikke trenger å oppbevares i kjøleskapet

Frukt og grønnsaker som trives best kjølig eller i romtemperatur:

  • Banan
  • Sitron
  • Lime
  • Mango
  • Aubergine
  • Avokado
  • Basilikum
  • Agurk
  • Paprika
  • Tomat
  • Squash
  • Potet

Matavfall er dyrere enn strøm

Senker du temperaturen fra 8 til 4 grader, øker kjøleskapets energiforbruk med cirka 20 prosent. Det høres kanskje mye ut, men siden et kjøleskap bruker 100 -300 kWh per år, øker strømregningen bare med mellom 30 og 90 kroner, avhengig av kjøleskap og strømkostnad.

Å spare strøm ved å heve temperaturen i kjøleskapet er dumt da alle kotelettene du må kaste er mye dyrere enn strømutgiftene, og dette er dessuten betydelig dårligere for miljøet.

Ønsker du å tine frossen mat, kan du sette det i kjøleskapet. Det tar litt lengre tid enn ved romtemperatur, men du sparer energi når frossenmaten bidrar til å kjøle ned kjøleskapet og avlaster kjøleaggregatet.

Vanlige spørsmål om kjøleskaptemperatur

Er innstilling 1 eller 5 kaldest i et kjøleskap?

Noen kjøleskap mangler termometer, men har i stedet en indikator som viser mellom 1 og 5. 1 er da varmest og 5 er kaldest.

Hvorfor er det for kaldt i kjøleskapet?

Hvis kjøleskapet er for kaldt, kan maten din få frostskader. Feilen kan skyldes mangel på kjølevæske eller et blokkert kjølerør. Det kan også være en feil med kompressoren.

Hva skal stå øverst i kjøleskapet?

På øverste hylle i kjøleskapet er temperaturen jevnest, og det er også den varmeste delen av kjøleskapet. Derfor er det best å lagre mat som er følsom for kulde på det stedet, slik som frukt og grønnsaker, meieriprodukter, egg og rester som vil bli spist innen 24 timer.

Mer lesing:

.