Elvita langpanne

Tenk deg at du ikke trenger å ta frem stekepanne og flere forskjellige kasseroller, men bare lage det du har lyst på i én og samme panne som du dytter inn i ovnen. Det kalles langpannemat, og har raskt blitt en populær måte å lage mat på. Her er noen inspirerende oppskrifter på mat du enkelt lager i ovnen.

Langpannemat er blitt populært, og det finnes mange kokebøker og oppskrifter på nettet for deg som vil låre mer. Alt du må gjøre er å slå på ovnen, legge godsakene i en langpanne og bake dem. Det er til og med blitt trendy å sette den akk så bortglemte langpannen på bordet og servere rett fra den – enda enklere, og perfekt når du vil ha mindre oppvask.

Oppskrift på enkel langpannemat

I tillegg til å lage middag til hele familien i samme panne, kan du selvsagt også lage herlige desserter i ovnen. Se oppskriftene på langpannemat nedenfor!

Grønnsakpytt med halloumi

Ovnsbakte grønnsaker er kjempegodt, og her kan selvfølgelig variere med det du vil. Hva med brokkoli, skivet løk, paprika eller grønnkål? Denne retten passer også som tilbehør til fiske- eller kjøttretter.

Halloumipytt

Du trenger:
4 buntgulrøtter
10 nypoteter
1 blomkålhode
Olivenolje
Salt og svart pepper
200 g halloumi
1 knippe persille
Ekstra krydder etter ønske

Slik gjør du det:
• Sett ovnen på 225 grader.
• Dekk en langpanne med bakepapir.
• Del gulrøttene, potetene og blomkålen i passe store biter, og legg dem spredt i pannen.
• Dryss over litt olivenolje, og tilsett salt og pepper.
• Varm midt i ovnen i ca. 30 minutter, og rør om etter halve tiden.
• Stek hallouminen i mindre biter i en stekepanne – bruk høy varme for å gi den en fin farge.
• Når grønnsakene er ferdige, legger du hallouminen i pannen, drysser litt persille over herligheten og krydrer med ønsket krydder.
• Server med en god og kald saus.

TIPS! Ovnsbakt purreløk smaker ekstra godt. Perfekt hvis du har purre til overs fra tidligere i uken. Bare skjær purren i ganske tykke skiver, ca. 0,5 cm, og legg dem i en panne sammen med kylling eller andre ting du vil bake – kjempegodt!

Ytrefilet av svin med poteter og svartkål

Jo visst kan du lage kjøtt og tilbehør samtidig i samme panne i ovnen! Også her kan du variere tilbehøret hvis det er visse grønnsaker du heller vil ha, kanskje sesongråvarer som kantareller. Du kan også variere dressingen, som blir aller best når den mikses og helles over hele pannen.

Svartkal

Du trenger:
Flytende smør
800 g ytrefilet av svin
Salt, pepper og eventuelt hvitløkpulver
800 g faste poteter
75 g svartkål, eller grønnkål hvis du heller foretrekker det
200 g gulrøtter
200 g småtomater
Halv rødløk eller purre
1 knippe fersk timian

Slik gjør du:
• Sett ovnen på 225 grader.
• Klargjør en langpanne med høyere kant, og hell i litt av det flytende smøret.
• Klargjør kjøttet ved først å skylle og tørke av det og deretter snitte oversiden. Skjær flere tynne snitt med en skarp kniv.
• Legg kjøttet midt i pannen, drypp over litt smør og krydre med salt, pepper og eventuelt hvitløkpulver.
• Gni potetene rene, og skjær dem i skiver på ca. 5–7 mm. Fordel dem rundt kjøttet. Tilsett salt, og drypp over litt smør.
• Kutt svartkålen og gulrøttene i mindre biter, og legg dem rundt kjøttet.
• Gjør det samme med tomatene og rødløken, som blir spesielt fin når den kuttes i båter. Hvis du velger purre, kan du skjære den i skiver.
• Salt alle ingrediensene, og krydre med timian.
• Bruk steketermometer i kjøttet.
• Sett pannen midt i ovnen.
• Etter 20 minutter tar du ut pannen og dekker kjøttet med folie. Grønnsakene trenger ikke å tildekkes.
• Sett pannen i ovnen i ytterligere 15 minutter eller til kjøttet har nådd en temperatur på mellom 65 og 68 grader.

Dressing med hvitløk og basilikum:
Du trenger:
5 dl olivenolje
1 krukke frisk basilikum
2–4 fedd hvitløk
1 krm salt
1 krm malt svart pepper

Slik gjør du:
• Hell olivenoljen i et litermål.
• Tilsett 2 hele hvitløkfedd
• Strimle friske basilikumblader, og legg dem i litermålet.
• Tilsett salt og pepper, og kjør dressingen med en stavmikser til en nydelig grønn dressing.

Og til slutt:
• Skjær kjøttet i centimetertykke skiver, og drypp dressingen over pannen. Vel bekomme!

Nachochips med tacokrydret kjøttdeig

Fredagskvelden er reddet! I stedet for å servere nachochips ved siden av og spise kjøttdeigen med myk tortilla, skal du prøve å gratinere hele tacotallerkenen i en panne – nok til hele familien!

Nachos

Du trenger:
En pose nachochips, ca. 100–200 g
Kjøttdeig, ca. 400 g
Tacokrydder – se oppskrift nedenfor
Revet ost, ca. 2 dl
Valgfri tacosaus eller salsasaus, ca. 1,5 dl

Tacokrydderblanding
1 ts salt
1 ts chilipulver
0,5 ts malt spisskummen
1 ts paprikapulver
1 ts tørket oregano

Slik gjør du:
• Sett ovnen på 220 grader.
• Dekk en langpanne med bakepapir.
• Spre nachochipsen utover pannen.
• Stek kjøttdeigen i en stekepanne sammen med tacokrydderet.
• Fordel kjøttdeigen over nachochipsen.
• Drypp tacosaus over.
• Strø på revet ost.
• Gratiner i ovnen i ca. 10 minutter.
• Server med rømme / crème fraîche og guacamole.
• Du kan også gratinere bare nachos, med tacosaus og ost, og legge på kjøttdeigen etter at du har tatt ut pannen.

Laks og brokkoli i panne

Fisk, og laks spesielt, egner seg ypperlig til ovnsbaking. Det enkleste er å bruke porsjonsfryste stykker, men du kan selvsagt også tilberede en hel lakseside i ovnen sammen med valgfrie grønnsaker.

Lax

Du trenger (4 porsjoner):
600–1000 g fersk brokkoli
600 g laksefilet
2 ss olivenolje
2 krm chiliflak
Salt
Svart pepper

Slik gjør du:
• Sett ovnen på 200 grader.
• Skjær brokkolien i buketter, og legg dem i en langpanne som du dekker med bakepapir.
• Stek brokkolien midt i ovnen i 5 minutter.
• Ta ut platen og gjør plass til laksen i midten. Legg laksen i midten med skinnsiden ned.
• Tilsett olivenolje, chiliflak og salt.
• Sett platen tilbake midt i ovnen, og la det steke i ca. 12–15 minutter.
• Server med valgfri kald saus!

Gino i panne

Den klassiske desserten Gino er ganske enkelt sjokoladegratinert frukt – og selvfølgelig kan du lage Gino i panne! Benytt anledningen til å teste forskjellige sesongfrukter og -bær, for eksempel sensommerens blåbær eller høstens epler.

Jordgubbar

Du trenger:
500 g jordbær
2 bananer
4 kiwier
1 lime
100 g hvit sjokolade

Slik gjør du:
• Sett ovnen på 200 grader, grill.
• Skjær jordbær, banan og kiwi i skiver, gjerne like store, og legg dem i en ildfast form. Klem saften av en lime over frukten. Fest den vendbare riveskiven med den fine siden på kjøkkenmaskinen. Riv den hvite sjokoladeblokken, og strø over frukten.
• Gratiner i ovnen i ca. 10 minutter, til den hvite sjokoladen har fått fin farge.
• Server med vaniljeis.

Blåbærruter med havretopping

Denne kaken er rask å lage, og du velger selv hvilket syltetøy du vil bruke. Kanskje tyttebær, bringebær eller multer? Kaken kan fryses, men du bør skjære den i ruter først.

Havregryn

Du trenger:
150 g smør, romtemperert
1 egg
4,5 dl hvetemel
1,5 dl sukker
1 ss bakepulver
2 dl blåbærsyltetøy

Havretopping:
50 g smør
2 dl havregryn
1 dl sukker
1 ts vaniljesukker

Slik gjør du:
• Sett ovnen på 200 grader.
• Dekk en langpanne med bakepapir.
• Rør smøret i en skål til det er glatt, og visp inn egget.
• Bland de tørre ingrediensene, mel, sukker og bakepulver og rør det inn i smørblandingen.
• Fordel røren jevnt på bakepapiret i en høyde på ca. 1 cm.
• Smør på blåbærsyltetøy.

Havrelaget:
• Smelt smøret i en gryte.
• Bland smøret med havregryn, sukker og vaniljesukker i en bolle.
• Hell røren over blåbærlaget slik at det tildekkes.
• Stek nederst i ovnen i ca. 20–25 minutter.
• Skjær kaken i ruter når den er avkjølt.
• Server med is eller pisket krem.