Glødepærer er historie – i dag er det LED-pærer som gjelder. En LED-pære er mye mer energieffektiv, og den avgir ikke varme, og er derfor tryggere. I tillegg varer LED-pærer minst 30 ganger så lenge som en vanlig glødepære. Men hvordan fungerer de, og hvilken styrke trenger du? Her svar på de vanligste spørsmålene om LED-belysning.
Etter at EU forbød de gamle glødepærene, har både etterspørselen og tilbudet av LED-belysning økt. I dag finner du alt du trenger av LED-belysning til hjemmet, og utvalget er ofte stort. Men det er lett å føle seg litt fortapt i LED-jungelen. Hva er for eksempel kelvin, lumen og RA? Her er svarene på det du lurer på om LED-pærer.
• Avgir ikke varme. LED, eller Light Emitting Diodes (lysdioder på norsk), har ikke glødetråd (filament) slik gamle glødepærer har. LED-pærer avgir ingen varme, og energien går i stedet med til å skape lys. LED-pærer er mindre brannfarlige, og det er ingen risiko for å brenne seg på dem.
• Høyere pris. LED-belysning koster mer enn glødepærer, men ettersom de bruker ca. 80 prosent mindre strøm og har betydelig lengre levetid, sparer du likevel penger.
• Lengre levetid. LED-pærer har betydelig lengre levetid enn vanlige glødepærer. De varer anslagsvis 30–40 ganger lenger. En moderne LED-pære kan lyse i 30 000 timer. Det tilsvarer mer enn tre år hvis lampen står på hele tiden, og ti år hvis den brukes tre timer per dag.
• Lavere miljøpåvirkning. Den totale miljøpåvirkningen til en LED-pære er mindre, takket være lavere energiforbruk og lang levetid. Det betyr at betydelig færre pærer må skiftes ut og leveres til gjenvinning.
Hva betyr E27? LED-pærer fås i flere størrelser for å kunne passe til forskjellige sokler. Sokkelstørrelsen er som oftest angitt på pakningen. Eksempler: LED – E27, LED – E14 eller LED –GU10. Disse soklene passer til alt fra spotlight til taklamper og bord- og gulvlamper i ulike størrelser.
LED-pærer fås med forskjellige fargetemperaturer, kalt kelvin. Du har sikkert hørt at LED-lys er kaldt og har en blå tone – ikke så koselig. I dag får du LED-pærer med mange forskjellige fargetoner og -temperaturer, som angis i kelvin. Jo høyere fargetemperatur (K), desto kaldere lys. En LED-pære med 3000 K har en varm hvit tone, mens en nøytral hvit tone er på 3500–4500 K. Et kaldt hvitt lys er på 4500–10000 K.
Lumen – den nye watt-verdien. Effekten til glødepæren ble angitt i watt, mens effekten til LED-pæren angis i lumen (lm). Jo høyere lumen, desto mer (sterkere) lys. Du kan raskt konvertere fra lumen til watt ved å fjerne det siste sifferet i lumen, for eksempel 249 lm = 25 watt. Listen nedenfor gir en mer nøyaktig konvertering.
15 W: 136 lm
25 W: 249 lm
40 W: 470 lm
60 W: 806 lm
75 W: 1055 lm
100 W: 1521 lm
Velg lumen ut ifra hvordan du vil ha det hjemme, og hvilke lamper du har.
Med 100 lumen får du et svakt lys som passer godt som trivselsbelysning i for eksempel en vinduslampe, bordlampe eller julestjerne. 100 lm = ca. 15 W. Hvis du ønsker spotbelysning på badet, trenger du 50–250 lm og en fargetemperatur på ca. 2500–3000 K.
En LED-pære med 200 lumen passer som stemningsbelysning, for eksempel på et gjesterom eller i en bordlampe der du ikke vil ha for sterkt lys. 200–250 lm fungerer også for en leselampe uten retningslys. 200 lm = ca. 25 W.
400 lm gir et moderat/sterkt lys og passer i taklamper og allmennbelysning, og er kanskje det du oftest trenger hjemme. 400 lm = ca. 40 W. Med høyere lumen må du også tenke på hvilken fargetemperatur du ønsker. Over kjøkkenbordet passer det med LED-pærer fra 430 til 800 lm, og da anbefales det en fargetemperatur fra 2500 til 3000 K. For badet kan du velge LED-pærer eller LED-lysrør på mellom 430 og 800 lm og med en fargetemperatur mellom 2500 og 3000 K.
Hvis du trenger ekstra god belysning hjemme, for eksempel på kjøkkenet eller arbeidsrommet, kan du velge en LED-pære på 700 lm = ca. 60 W. Også her må du tenke på fargetemperaturen, og velge mellom 2700 og 4000 K. For et sminkebord anbefaler vi LED-pærer med en varmhvit eller hvit lysfarge (opptil 4000 K).
Hvis du vil lære mer om belysning for ulike rom og funksjoner, kan du laste ned lampeguiden fra de svenske energimyndighetene.
LED-pærer gjengir farge. Fargegjengivelse vil si hvor godt lyskilder gjengir farger, angitt i RA. RA-verdien går fra 0 til 100, der 100 RA tilsvarer dagslys. Det kreves at alle LED-pærer for hjemmebelysning har en fargegjengivelse på 80 RA eller bedre. De fleste LED-pærene vi bruker hjemme, har en fargegjengivelse på mellom 80 og 89.
LED-pære til dimmer. I dag får du kjøpt LED-pærer som passer til dimmere, det vil si dimbare pærer. Hvis du har en eldre dimmer som fungerte med glødepærer, kan du eventuelt sjekke om den er kompatibel med en LED-pære. Dimbare LED-pærer koster vanligvis litt mer. På pakningen skal det stå om pæren er dimbar eller ikke.
LED-pærer er elektronisk avfall. LED-pærer må ikke kastes med vanlig husholdningsavfall, men resirkuleres som elektronisk avfall eller sorteres under Lyskilder, hvis dette finnes på innleveringsstedet. LED-pærer inneholder ikke kvikksølv.
• Passer pæren til sokkelen? Sjekk armaturen på forhånd! De vanligste sokkelstørrelsene er E14, E27, GU10, GU5,3 og G53.
• Har du valgt riktig lumen? 40 W = ca. 400 lm.
• Har du riktig kelvin (fargetemperatur)? 2700–3000 K er vanligvis passe hjemme.