Smarte tips for oppvaskmaskinen

Kanskje har du nettopp kjøpt oppvaskmaskinen og vil se hva den er god for, eller kanskje du har hatt den samme maskinen lenge, men ennå ikke har prøvd alle programmene? Her tipser vi om ting du bør tenke på, og funksjoner du kan teste når du bruker oppvaskmaskinen. Vi gir deg også en sjekkliste som kan være til hjelp når du skal rengjøre oppvaskmaskinen.

Hvis du vil ha mest mulig ut av oppvaskmaskinen, uten å sløse med vann og energi, er det flere ting du kan tenke på.

Vask mer miljøvennlig

Øko-programmet tar litt lengre tid, men bruker til gjengjeld ikke like mye vann som et vanlig program.

Skånsom vask av champagneglass

Det er fullt mulig å vaske krystallvaser og vinglass i oppvaskmaskinen! Velg et skånsomt vaskeprogram, så får du en mildere rengjøring enn ellers. Et godt tips for høye og ustø champagneglass som lett faller over ende i maskinen, er å plassere dem opp ned i bestikkurven.

Still inn en timer

Med tidsinnstilt start kan du velge når du vil vaske. Fyll maskinen om kvelden, og still inn timeren på tidspunktet du vil at den skal starte, kanskje morgenen etter? Perfekt hvis du vil fylle maskinen etter middag, men la være å kjøre den etter at du har lagt deg. Eller du kan fylle oppvaskmaskinen etter frokost og la den starte i tide til å være klar til barna kommer hjem fra skolen.

Ikke skyll av oppvasken

Spar vannet til andre ting, og skrap av matrester i stedet for å skylle. Hvis du ikke får bort alt, kan du fjerne resten med kjøkkenpapir for å unngå at matrester tetter maskinen (noe som kan forkorte maskinens levetid). Hvis du har kompost, kan du legge matrester og papir der. Du kan spare opptil 25 liter varmt vann ved å la være å skylle oppvasken før du legger den i maskinen.

Fyll oppvaskmaskinen helt

Kjør om mulig fulle maskiner, for miljøets skyld. Bare ikke overfyll den – da blir ikke oppvasken ren.

Kjør maskinen på lavere varme

Spar energi med lavere vasketemperatur. Oppvasken er ofte ikke så skitten at det er nødvendig med høyeste temperatur. 55 grader er vanligvis passe for normalt skitten oppvask. Hvis du vasker ofte ved lavere temperatur eller med øko-programmet, bør du fra tid til annen kjøre et varmere program for å drepe bakterier som kan overleve i kjøligere vann.

La døren stå åpen

La døren stå på gløtt når vaskeprogrammet er ferdig, så tørker oppvasken bedre og du slipper bakterier og mugg i maskinen.

Dette bør du ikke vaske i oppvaskmaskinen

  • Kjøkkenkniver. Hold knivene skarpe lenger – vask dem for hånd, så holder de seg bedre.
  • Treredskaper. Skjærebrett, smørkniver og sleiver av tre blir ofte tørre og kan sprekke eller flise seg opp hvis de vaskes i maskin.
  • Støpejern. Stekepanner og gryter av støpejern har godt av et lag med fett. Dette laget blir ødelagt hvis du vasker dem i maskin.
  • Teflon. Ytterlaget på gryter og former av teflon kan skades i oppvaskmaskinen.
  • Bokser og flasker med etiketter. Papiretiketter kan løse seg opp i oppvaskmaskinen og tette pumpen og spolearmene i maskinen.
  • Kobber. Kanner, panner og gryter av kobber kan bli misfarget.
  • Hvitløkspresse. Pressen blir vanligvis bare ren hvis den vaskes for hånd.

Rengjøre oppvaskmaskinen

Oppvaskmaskinen gjør oppvasken ren, men blir ikke selv ren samtidig. Regelmessig bruk av oppvaskmaskinen fører til at kalk og smuss bygger seg opp i maskinen. Gi oppvaskmaskinen litt ekstra kjærlighet i form av rengjøring omtrent en gang i måneden.

Følg sjekklisten vår for å forlenge levetiden til din hverdagshelt:

  • Sikten. Pass på at det ikke ligger igjen matrester i sikten. Dette bør du gjøre en gang i uken. Rengjør med oppvaskbørste.
  • Spylearmene. Det er vanlig at armene som spruter vann i maskinen, tilstoppes fra tid til annen. Ser de tilstoppede ut? Løsne dem forsiktig, og rengjør med børste eller svamp.
  • Løse deler. Matrester kan sette seg fast i bestikkurven eller sikten. Ta dem ut, og vask dem for hånd.
  • Innsiden. Tørk av maskinen og vaskemiddelrommet med en klut eller svamp.
  • Gummilister. Husk å tørke av disse.
  • Rammen. Her samler det seg ofte kafferester, brødsmuler og lignende. Tørk av med klut eller svamp.