Frosne bær. Les tipsene våre for frysing av mat.

Frysing av matrester er en fornuftig måte å redusere matsvinn på, spare penger og sørge for alltid å ha litt ferdigmat hjemme. Men ikke all mat er like godt egnet for fryseren, og måten du fryser den på, kan utgjøre en stor forskjell.

Moderne frysere er langt smartere og mer effektive enn frysekolossene du kanskje vokste opp med, men det er fortsatt viktig å ta hånd om fryseren og maten på riktig måte for å få maksimal effekt. 

Her er noen ting du bør gjøre – og ikke gjøre – når du fryser mat. 

Slik fryser du mat:

  • Skriv innhold og dato på alt du legger i fryseren. Et godt tips er å angi siste bruksdato fordi mat har ulik holdbarhet, også i fryseren. Tommelfingerregelen er at fet mat har kortere holdbarhet enn mager mat. 

Hvor lenge holder maten seg i fryseren?

  • Kaker, boller og andre ting med mye fett: 3 måneder
  • Brød: 12 måneder
  • Bær, frukt og grønnsaker: 12 måneder
  • Fet fisk og kjøtt: 6 måneder
  • Mager(t) fisk/kjøtt: 12 måneder
  • Pakk brød, grønnsaker, frukt og bær i tette pakninger, for eksempel lynlåsposer eller skåler med tettsittende lokk. Da holder de lenger. 
  • La varm mat avkjøles i kaldt vannbad før du legger den i fryseren. 
  • Når du skal fryse ned mye mat (for eksempel kjøttsaus), er det en god idé å dele den i mindre pakker i porsjonsstørrelse. Da går det raskere både å fryse og tine den.  
  • Den mest skånsomme måten å tine frossen mat på, er å la den stå i kjøleskapet i 24 timer før bruk. Hvis du har det travelt, kan du bruke kaldt vannbad. 

Ikke gjør dette når du fryser ned maten:

  • Ikke frys råvarer med høyt vanninnhold, for eksempel poteter, agurk og salat. Smaken og konsistensen blir ødelagt av nedfrysingen. Heller ikke yoghurt og kulturmelk egner seg for frysing. Det blir klumpete og vassent. 
  • Ikke legg varm mat i fryseren. Varm mat øker temperaturen i hele fryseren og kan ødelegge det som ligger i nærheten. 
  • Ikke la maten stå ved romtemperatur i mer enn 2 timer før du fryser den, da det kan forårsake kraftig bakterievekst. 
  • Ikke legg halvfulle pakninger i fryseren, da dette vil føre til frysebrenning i den tomme delen. Pakk esker og skåler så fulle som mulig – men la det være litt plass igjen slik at maten kan utvide seg når den fryser. 
  • Ikke la fryseren stå halvtom. En velfylt fryser holder bedre på temperaturen og bruker mindre strøm enn en halvtom. 

Frysetips!

Den optimale temperaturen i fryseren er -18 °C. Det gir god matoppbevaring og holder strømforbruket nede. Hvis du senker temperaturen med én grad, bruker fryseren opptil 5 prosent mer strøm.