Det er bra både for miljøet og lommeboken å koke tevann i en vannkoker.

Få kjøkkenapparater har så stor umiddelbar nytte som en vannkoker. Den egner seg ikke bare godt til å lage suppe og te, men også til å koke hurtigmakaroni enda fortere. Som en stor bonus sparer du energi – vannkokeren er en klimasmart måte å varme vann på, spesielt hvis du bruker den riktig. 

Vannkokeren er blitt en av de vanligste kjøkkenapparatene våre. Det er ikke så rart. Den gir oss kokende vann på null tid og sparer strøm, sammenlignet med å koke vann på komfyren. Selv mindre effektive vannkokere bruker opptil 42 prosent mindre strøm sammenlignet med bruk av kjele. 

Når du skal kjøpe en vannkoker, bør du sjekke produsentens angitte koketid og energiforbruk. I tillegg må du vite hvordan du bruker kokeren. 

Ifølge en undersøkelse utført av britiske Energy Saving Trust i 2013 bruker 75 prosent av befolkningen vannkokeren på en energisløsende måte ved stadig å koke mer vann enn de trenger. Bortsett fra at dette er lite effektivt med tanke på klima, anslås den unødvendige kokingen å koste britene et beløp som tilsvarer 780 millioner kroner i året. 

Slik bruker du vannkokeren så klimasmart som mulig: 

  1. Kok bare så mye vann som du trenger. Hvis du skal lage en kopp te, fyll koppen med ønsket mengde vann, og hell det i vannkokeren. Dette reduserer strømforbruket og koketiden betraktelig. 
  1. Tenk over om du trenger en vannkoker med isolasjon eller doble vegger. Slike kokere holder lenger på vanntemperaturen, noe som kan være smart hvis du ikke skal bruke vannet med en gang det er klart. Det finnes også vannkokere med varmefunksjon, men de trekker vanligvis ekstra strøm. Det beste er å bruke vannet med det samme det er kokt ferdig. 
  1. Kok til riktig temperatur. Mange moderne vannkokere har flere temperaturinnstillinger. Bruk dem! Hvis du vil ha 80 graders vann til pulverkaffen, er det unødvendig å koke det til 100 grader. 
  1. Tøm kokeren etter bruk. Hvis du likevel koker mer vann enn du trenger, bør du ikke la det bli stående i vannkokeren. Det fremskynder forkalkningen og kan i verste fall føre til bakteriespredning. 
  1. Avkalk regelmessig. En avkalket vannkoker er ikke bare mer hygienisk, den bruker også mindre strøm. Ellers må kalklaget bli varmt før vannet kan varmes opp. Det finnes mange mer eller mindre effektive metoder for avkalkning, for eksempel med eddik eller sitron og maskinoppvaskmidler. Det sikreste er imidlertid å bruke et eget avkalkningsmiddel.