Fiskepinner

Varmluftsfrityrkokeren (eller airfryeren) har raskt blitt en favoritt, da den "friterer" maten ved hjelp av varmluft og minimalt med olje. Men visste du at du kan "fritere" nesten hva som helst, og at den lager maten for deg mens du kan gjøre andre ting? Her er alt du trenger å vite om varmluftsfrityrkokeren, og noen enkle oppskrifter.

Pommes frites er nok det første du vil prøve i varmluftsfrityrkokeren, og med rette. De blir nemlig like gode og sprø som når du bruker vanlig olje, men med mindre fett. Men det meste kan luftfriteres – grønnsaker, pølser, bananer, vårruller – til og med fiskepinner. Det er dessuten mange fordeler ved å bytte ut vanlig oljefrityr mer varmluftsfrityrkokeren. I tillegg til å være bedre for helsa, sparer du masse tid. Du slipper nemlig å stå og passe på mens friesen friteres. Bare legg potetene i varmluftsfrityrkokeren, og etter ca. 16 minutter kan du øse opp sprø – og sunn – pommes frites på tallerkenen.

Fire fordeler med å lage mat i en varmluftsfrityrkoker

• SUNNERE. Du slipper å bruke olje, og kan lage forskjellige retter med opptil 90 prosent mindre fett. Dermed kan du nyte god mat uten å måtte bekymre deg for helsa.
• TIDSBESPARENDE. Du slipper å stå og passe på friteringen. Den tar hånd om seg selv i frityrkokeren, og bruker dessuten kortere tid.
• TRYGGERE. Du trenger ikke å være redd for olje som skal ta fyr eller sprute opp fra gryten og brenne deg.
• VARIERT. Du kan luftfritere mye mer enn bare pommes frites. Fisk, grønnsaker, kjøtt, rotgrønnsaker, eksotisk frukt – og ballerinakjeks!

Det er godt å få litt fri fra kjøkkenet og slippe å henge over grytene. Men det vi kanskje setter størst pris på, er helseaspektet. Det finnes masse god mat som normalt krever mye fett under tilbereding. Nå kan du lage den samme maten, men uten de helsefarlige mengdene transfett som dannes under oljefritering.

Varmluftsfrityrkoker – ikke bare en frityrkoker

Varmluftsfrityrkokeren kan kalles et multiverktøy – den kan nemlig gjøre mye mer enn bare å fritere. Den kan brukes som både stekepanne, kasserolle og bakerovn. Prøv for eksempel å "steke" fiskepinner, lage ravioli og bake muffins. Du legger ganske enkelt ingrediensene i en kurv eller i bunnen av frityrkokeren, og så lager varmluften maten for deg. I tillegg har Elvitas varmluftsfrityrkoker flere forhåndsinnstilte programmer for blant annet pommes frites, kylling og fisk – så slipper du å tenke på innstillingene.

Lag fiskepinner i varmluftsfrityrkokeren

Ta de frosne fiskepinnene ut av fryseren, legg ønsket antall i varmluftsfrityrkokeren (Den kan lage opptil fire porsjoner samtidig). Sett frityrkokeren på 200 grader og tiden til ca. 12 minutter. I mellomtiden kan du gjøre andre ting – du slipper å passe på at fiskepinnene blir gjennomstekte eller bekymre deg for at paneringen løsner. Etter 12 minutter er fiskepinnene klare for servering.

Flere ting du kan lage i en varmluftsfrityrkoker

Ta en titt på oppskriftene under for inspirasjon til andre ting du kan luftfritere.

Slik lager du søtpotetfries i varmluftsfrityrkokeren

Hvis du har lyst på andre varianter av pommes frites, er søtpoteter et godt alternativ til vanlige poteter.

Sotpotatis I Airfryer

Du trenger:
500 g søtpoteter
2 klyper flaksalt
Tilsett krydder etter ønske, for eksempel salvie eller hvitløk.

Slik gjør du:
• Skjær søtpotetene i staver, og la de ligge i en bolle med vann i 30 minutter. Det gjør dem mer sprø. Legg dem deretter på et kjøkkenpapir slik at overflødig fuktighet forsvinner.
• Bland i flaksalt og annet krydder, og fordel stavene jevnt i kurven. Still varmluftsfrityrkokeren på angitt tid og temperatur (180 grader i 15 minutter).
• Rist kurven etter halve tiden.Slik gjør du:
• Skjær søtpotetene i staver, og la de ligge i en bolle med vann i 30 minutter. Det gjør dem mer sprø. Legg dem deretter på et kjøkkenpapir slik at overflødig fuktighet forsvinner.
• Bland i flaksalt og annet krydder, og fordel stavene jevnt i kurven. Still varmluftsfrityrkokeren på angitt tid og temperatur (180 grader i 15 minutter).
• Rist kurven etter halve tiden. Slik gjør du:
• Skjær søtpotetene i staver, og la de ligge i en bolle med vann i 30 minutter. Det gjør dem mer sprø. Legg dem deretter på et kjøkkenpapir slik at overflødig fuktighet forsvinner.
• Bland i flaksalt og annet krydder, og fordel stavene jevnt i kurven. Still varmluftsfrityrkokeren på angitt tid og temperatur (180 grader i 15 minutter).
• Rist kurven etter halve tiden.
• Server!

Lag dine egne chips i varmluftsfrityrkokeren

Selvfølgelig kan du lage dine egne – og sunne – chips i varmluftsfrityrkokeren. Du kan prøve deg frem med forskjellig krydder basert på vår grunnoppskrift.

Chips I Airfryer

Du trenger:
4 store poteter
2 klyper flaksalt
1 ss olivenolje eller rapsolje

Slik gjør du:
• Skjær potetene i tynne skiver og legg dem i vann i ca. 1 time. Dette fjerner stivelsen fra potetene slik at de blir mer sprø.
• La dem tørke på et kjøkkenpapir, gjerne 20–30 minutter.
• Smør dem deretter med olje, og legg dem i bunnkaret i frityrkokeren. Friter dem på ca. 200 grader i 25 minutter.
• Rør om etter halve tiden så de ikke klistrer seg sammen.
• Tilsett mer salt eller ønsket krydder når potetene er ferdige.

Lag falafel i varmluftsfrityrkokeren

Har du lyst på falafel, men synes det tar for lang tid å lage dine egne og steke dem for hånd i olje? Selvsagt kan du fritere ferdigkjøpt og frossen falafel i varmluftsfrityrkokeren. Raskt og enkelt! Men hvis du vil lage din egen falafel, får du en oppskrift her.

Falafel I Airfryer

Du trenger:
3 dl bløtlagte kikerter
1 liten gul løk
1 dl bladpersille
4 hvitløkfedd
1 ss hvetemel (kan erstattes med en glutenfri variant, f.eks. rismel)
1 ts salt
1 ts spisskummen
0,5 ts malt koriander
2 krm svart pepper
1 krm kardemomme (kan sløyfes)

Slik gjør du:
• Bløtlegg kikertene som anvist på pakken, helst over natten.
• Bland alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin til du får en ganske tørr røre.
• Hvis du ikke har blender, kan du bruke en morter til kikertene og finhakke de øvrige ingrediensene. Hvis røren blir for tynn kan du tilsette mer mel.
• Form deretter røren til små boller eller små flate "biffer". En spiseskje røre er vanligvis passe.
• Legg bollene på et lag i kurven i varmluftsfrityrkokeren og friter dem i angitt tid. Snu dem etter halve tiden. I mellomtiden kan du lage hummusen.

Friter banan i varmluftsfrityrkokeren

Har du lyst på noe kjapt og enkelt til dessert eller som mellommåltid? Prøv å fritere bananbiter og servere dem med is eller pisket krem!

Banan I Airfryer

Du trenger:
1 banan i skiver

Slik gjør du:
• Skjær bananen i centimetertykke skiver, gjerne på skrå.
• Legg bakepapir i bunnen av en kurv, og legg bananskivene slik at de ikke kommer borti hverandre. Pensle eller spray dem med avokadoolje eller rapsolje.
• Friter i 5 minutter ved ca. 190 grader.

Bare fantasien setter grenser for hva du kan lage i varmluftsfrityrkokeren. Trikset er å sette frityrkokeren på riktig varme og riktig tid. Etter bruk er den lett å rengjøre, både bollen eller kurven kan gå rett i oppvaskmaskinen. Ingen store gryter som må vaskes for hånd. Tid spart!