Visste du at å vaske tøyet litt mer forsiktig er bra for miljøet? Det er mye du kan gjøre for en mer miljøvennlig vask, og det skal kun enkle grep til. En kraftig og energieffektiv vaskemaskin er en god start, men her er flere tips til hvordan du blir en miljøhelt på vaskerommet.
Mange ganger går vaskingen nærmest på autopilot, og noen av oss holder kanskje fast på de gamle og vante vaskerutinene vi etablerte da vi lærte å sette på en vaskemaskin for første gang. Den gang var kanskje ikke energiforbruk og klimasmarte valg noe man prioriterte, men nå er det på tide – her er enkle grep som gjør miljøet en tjeneste!
Det starter allerede når du sorterer tøyet. Sorter tøyet i det som må vaskes på høy temperatur (60 grader) og det som kan vaskes ved lavere temperaturer. Det mindre skitne, som trenger lavere temperatur, kan du vaske på et energieffektivt program, og dermed spare strøm.
Planlegg vasken, organiser skittentøykurvene og fyll maskinen helt hver gang. En halvfull maskin er å sløse med energi. Kan du for eksempel unngå å vaske den hvite silkeblusen helt for seg selv? Kanskje ligger det en linklut nederst i skittentøykurven, eller kanskje du har andre hvite plagg du kan vaske i samme maskin? Bare fordi du vanligvis vasker noe ved 60 grader, betyr ikke det at du ikke kan vaske det ved 30 grader.
Har du mulighet til å bruke vaskemaskinens energieffektive program? Flott! Prioriter gjerne det programmet så ofte du kan for å vaske miljøvennlig – og ikke glem å gi deg selv en gullstjerne hver gang! Husk at kortprogrammer bruker mer strøm fordi de trenger mer vann som må varmes opp – i stedet for mindre vann og lang vaskeprosess.
Ifølge de svenske energimyndighetene kan du spare 88 prosent i energikostnader og 70 prosent vann ved å velge de energieffektive programmene. Mest energi sparer du ved å vaske sjeldnere, og alltid fylle maskinen helt.
OK, noen ganger har du det travelt og trenger tørre klær så fort som mulig. Men hvis du har muligheten, bør du la tørketrommelen hvile. Du sparer mye energi ved å henge tøyet på et tørkestativ i stedet. Og hvem elsker vel ikke duften av sengetøy som har hengt ute i hagen og tørket i frisk luft?
Selv om det anbefales at den nye genseren vaskes ved 60 grader, trenger du ikke å følge vaskesymbolene slavisk. Vaskerådene gir en indikasjon på hvilken temperatur du skal velge, men er den ikke spesielt skitten, blir genseren ren selv ved 40 grader. Ved å senke temperaturen fra 60 til 40 grader halverer du nesten energiforbruket. Svært skitne klær, som treningstøy eller undertøy, bør vaskes ved 60 grader. Pass da på at du fyller maskinen helt med for eksempel håndklær eller sengetøy.
Overdosering av vaskemiddel er vanlig, i den tro at tøyet blir renere. Det stemmer imidlertid ikke. Sjekk først om vannet er mykt eller hardt – du finner informasjon om dette på kommunens nettsted. I Norge har de aller fleste husholdningene mykt vann. Det betyr at du trenger mindre vaskemiddel for å få tøyet rent. På de fleste vaskemiddelpakkene finnes det instrukser og en doseringstabell. Ofte holder det med en halv desiliter vaskemiddel, enten flytende eller i pulverform. Hvis du bruker for mye vaskemiddel, risikerer du i tillegg at vaskemiddelrester blir sittende fast i tøyet. Det kan føre til allergier, spesielt hvis vaskemiddelet er parfymert. Less is more!
La 90-graders programmet høre til sjeldenhetene. De fleste bruker for mye vaskemiddel fordi det er en vanlig oppfatning at vaskemidler dreper bakterier, men slik er det ikke. Det er høye temperaturer som dreper bakterier. På steder med mykt vann holder det for eksempel med bare et par teskjeer vaskemiddel, avhengig av hvor velfylt maskinen er. Hvis du bruker for stor dose med vaskemiddel, kan du få problemer med vond lukt fra vaskemaskinen – og i verste fall tilsmusses den.
Mange glemmer at vannet fra vaskemaskinene renner ut i avløpene. Vask miljøvennlig ved å velge vaskemidler som merket med "Godt miljøvalg" eller "Svanen", så bidrar du til å redusere andelen miljøfarlige stoffer i vannet.
Når du først er i gang med å se over vaskeproduktene dine, lag et kjemikaliefritt skyllemiddel selv. Tøymyknere og skyllemidler er ikke bra for miljøet, men det finnes gode alternativer. Bland to desiliter 24 % eddik med fem desiliter vann i en tom flaske. Legg i to spiseskjeer av blandingen i vaskemaskinens skyllemiddelrom, og vips er vasken kjemikaliefri.
Har du brukt et par bukser en dag og ikke gidder å henge dem tilbake i klesskapet? Da har det kanskje hendt at du har slengt dem i skittentøykurven og vasket dem, selv om de ikke var skitne i det hele tatt. En bedre måte å ta vare på buksene på er å henge dem opp til lufting. Luft dem gjerne utendørs hvis du har mulighet til det. Ved å lufte klær i stedet skåner du ikke bare miljøet, du gir også klærne et lengre liv, da vask i maskin sliter på klærne.
Det er vanskelig å vaske miljøvennlig med en gammel vaskemaskin. Mange eldre vaskemaskiner kan være miljøverstinger, akkurat som gamle biler eller andre elektriske apparater. Dagens vaskemaskinmodeller har mer bærekraftige alternativer, ved at de for eksempel har energieffektive programmer eller programmer som krever mindre vann.