Skap god belysning i hjemmet med våre tips.

Høsten er på vei, kveldene blir mørkere, og hyggelig og stemningsfull belysning hjemme blir viktigere og viktigere. Jobber du dessuten hjemmefra, er funksjonelt lys minst like viktig. Her er noen tips til hvordan du kan skape både hyggelig og effektiv belysning i hjemmet.

Om høsten og vinteren får vi ikke like mye naturlig lys inn gjennom vinduene som om sommeren, og da er rett belysning viktig for å se godt hele døgnet. Men i tillegg til å være praktisk, kan lamper brukes til å skape atmosfære. Jo flere lyskilder du har hjemme, desto større mulighet har du til å forandre funksjon og stemning i rommene.

Hvilken belysning skal du ha hjemme?

Hjemmebelysning deles vanligvis inn i tre grupper: allmennbelysning, funksjonsbelysning og stemningsbelysning. Du kan benytte ulike armaturer (lamper) for å få til alle disse typene belysning i et rom. Det første du bør tenke på, er hva slags funksjon du trenger i rommet. Deretter kan du legge til flere lamper for å få flere valgmuligheter.

Allmennbelysning

Med allmennbelysning menes for eksempel en taklampe eller takplafond med kraftig lys i gangen, slik at du finner riktige votter på hyllen eller får nok lys når du skal støvsuge. Det kan også være en taklampe over spisebordet for at alle skal se godt når de spiller et brettspill.

På vaskerommet, i garderoben og på badet anbefales det alltid god allmennbelysning. Hvis du vil kunne variere styrken på taklampen over bord eller i fellesrom, kan du koble til en dimmer slik at du kan redusere lysstyrken når du vil ha et svakt og behagelig lys. Du kan også supplere allmennbelysningen med stemningsbelysning og punktbelysning.

Stemningsbelysning

Stemningsbelysning vil si lampene som skaper hyggelig belysning i et rom, og som også fungerer som en interiørdetalj. Denne typen belysning hjelper deg kanskje ikke å finne en synål i gulvteppet, men den er fin å se på og sender behagelig lys ut i rommet. Det er mange varianter å velge mellom, alts fra stilige bordlamper i ulik design, til lysslynger, vegglamper, vinduslamper og gulvlamper.

Vil du ha et varmt og rolig lys, er trikset svake LED-pærer (ca. 200–250 lm). En elegant bordlampe i hjørnet med for kraftig lys kan se malplassert ut, og virke blendende.

Funksjonsbelysning

Funksjonsbelysning vil si retningsbelysning, eller punktbelysning. Det kan være en leselampe ved sengen, eller en skrivebordslampe eller en taklampe over kjøkkenøya eller spisebordet. Retningslys gir skarpere lys over en viss flate, og blender ikke utenfor denne flaten. Retningsbestemt funksjonsbelysning er perfekt når du arbeider ved skrivebordet, sitter og strikker i sofaen eller trenger godt leselys ved siden av lesestolen.  

Tips til belysning: Hvor er det best å plassere lamper?

Rett belysning på rett sted! Vi har satt sammen en liten guide til hvordan du bør tenke når du velger lamper, og hvordan du skal plassere dem:  

• Monter en dimmer på taklampen

I gangen, på kjøkkenet eller på soverommet bør du ha kraftige lyskilder i taket, slik at du ser godt når du tar på deg skoene, lager mat eller rydder og skifter sengetøy. Ved å installere en dimmer, kan du enkelt endre stemningen i rommet med et mykere lys. Det er perfekt hvis du ønsker å variere belysningen.  

• Installer punktbelysning  

Har du et vindu med planter som blikkfang? Punktbelys plantene med en vinduslampe for å gi dem ekstra lys, og vis samtidig frem de grønne kreasjonene dine. Prøv også å punktbelyse et vakkert maleri eller en bokhylle med spesielle designelementer. Spotlight i taket, lysslynger eller bildelys kan gjøre jobben for deg. Punktbelysning er sjelden nok til å belyse et helt rom, men er et godt supplement til for eksempel taklamper.  

• Riktig belysning på hjemmekontoret  

Hvis du har et rom du bruker som hjemmekontor, anbefaler vi en taklampe med kraftig lys. God allmennbelysning gjør at øynene ikke blir slitne, men pass på at lyset ikke skaper forstyrrende refleksjoner i dataskjermen. Taklampen kan suppleres med en bordlampe som funksjonsbelysning på skrivebordet, for det er ikke nok med bare en bordlampe hvis det er mørkt rundt – det gjør deg ofte fortere sliten. Du bør alltid supplere lyset fra datamaskinen med minst et par lyskilder for lange arbeidsdager hjemme. Hvis du sitter og jobber på kjøkkenet eller i stua, bør du kjøpe en skrivebordslampe du kan bruke i arbeidstiden. Det gjør det lettere å fokusere.  

• Kosebelysning ved siden av eller bak TV-en og datamaskinen  

Hvis du har plass ved siden av TV-en, kan du plassere en bordlampe ved siden av eller bak skjermen. Det gir et mer behagelig lys for øynene når du ser på film. Vi anbefaler det samme når du fokuserer på en dataskjerm. Et mindre stemningslys et sted ved siden av avlaster øynene.  

• Flere lyskilder – flere muligheter 

I et stort rom som stua kan det være nok med bare en taklampe eller spotlight i taket. Men ved å legge til flere mindre lamper, kan du lettere tilpasse lyset i rommet til forskjellige anledninger. Et par bordlamper i vinduet skaper umiddelbart stemning. Det samme gjør en pen gulvlampe ved siden av sofaen. I dag finnes det mange valgmuligheter: lysende glassfigurer som kan stilles på en skjenk eller rett på gulvet, lysslynger som kan skjules under bokhyllen, eller tradisjonelle veggplafonder. Én kraftig lampe alene betyr ikke automatisk at du får bedre lys i et rom – flere svakere lyskilder kan være minst like bra.