Vil du rengjøre ovnen automatisk, men er usikker på hvilket program du skal velge? Kjenner du til funksjonene som tar familiepizzaen til nye høyder? Automatiske programmer og ulike funksjoner forenkler matlagingen, men det er ikke så lett å vite hvordan de skal brukes. Vi har samlet noen tips, slik at du får mest mulig ut av ovnen.
Det føles luksuriøst med en ny ovn, ikke sant? Uansett hvilken type du har kjøpt, er det mange måter å bruke dagens ovner på for enklere matlaging. I denne artikkelen kan du lese om tre smarte ovnsfunksjoner og fem vanlige feil du bør unngå. Og sist, men ikke minst - slik rengjør du ovnen automatisk!
Den raske oppvarmingsfunksjonen er perfekt i en hektisk hverdag, da ovnen varmes opp på bare 5–10 minutter. De fleste av Elvitas ovner har rask forvarming (Fast Preheat), som raskt varmer opp ovnen til 200 grader.
En stor fordel med en varmluftsovn er at luften sirkulerer jevnt i hele ovnen. Det gir jevn tilbereding av maten, og du kan lage mat på flere nivåer i ovnen. Ha fisken på en plate nederst og rotgrønnsakene øverst. Raskt og enkelt. Perfekt for store festmåltider, eller hvis familiemedlemmene vil spise forskjellige ting.
Vil du lage verdensmesterpizza i ovnen? Se etter funksjoner som grill, intensiv grill eller pizzafunksjonen (Pizza Crisp). Med disse funksjonene får du både grilleffekt og varmluft ovenfra, noe som gir pizzaen fin farge og gjør mozzarellaen deilig seig. Akkurat slik det burde være.
Prøv en ny oppskrift: Slik lager du knekkebrødpizza med laks.
1. Ovnsdøren holdes ikke lukket. Det er viktig med jevn og konstant temperatur i ovnen. Hvis du åpner ovnsdøren for ofte, senkes temperaturen, og du må kanskje steke brødet for lenge. Brødet risikerer da å bli tørt på innsiden og brent på utsiden – ingen stor opplevelse, akkurat.
2. Bruke uegnede bakeformer. Vet du hvorfor du bør unngå matte bakeformer? Fordi de absorberer varme, noe som kan brenne maten. Tips: Velg blanke bakeformer i stedet.
3. Ha folie i ovnen. Mange har lært at man skal legge folie i bunnen av ovnen for å samle opp matrester og fett. Ikke gjør det. Det kan påvirke fordelingen av varmen i ovnen. Overflaten på folien reflekterer varme og kan lure termostaten. Folien kan også blokkere vifter og begrense luftstrømmen, noe som kan ha negativ innvirkning på resultatet av matlagingen og bakingen.
4. Sette maten på feil sted. Sett maten/formen midt på pannen eller risten for å få best mulig resultat. Du får da optimal varmefordeling i ovnen.
5. Unnlate å rengjøre ovnen regelmessig. Ovner kan fort begynne å lukte vondt hvis du lar matrester og søl tørke fast. Dette er ikke bra, verken for matsmaken eller helsen. Rengjør derfor ovnen ofte for å unngå smussdannelse. Som en bonus slipper du den angstfylte storrengjøringen av ovnen.
Du trenger ikke å grue deg til rengjøringen av den nye ovnen din. Mange ovner i dag har automatiske, innebygde rengjøringsfunksjoner som gjør det meste av jobben for deg, såkalte selvrensende ovner. Du kommer langt med de innebygde rengjøringssystemene. Dette er de tre vanligste rengjøringssystemene for ovner:
Hvis det fortsatt finnes noen gjenstridige matrester i ovnen, må du kanskje skrape dem løs. Bruk plastskraper i stedet for metallskraper for ikke å skade belegget i ovnen.
Hva blir så din nye favorittfunksjon: å rengjøre ovnen automatisk, eller lage en luksuriøs fredagspizza til familien? Prøv deg frem for å lære hvilke funksjoner du liker best!