Gryte laget i langtidskoker

Høres det for godt ut til å være sant? Det er det ikke. Med en langtidskoker kan du lage deilig, saktekokt mat og næringsrike retter mens du gjør andre ting.

Du har kanskje hørt om saktekoking? Før i tiden var det vanlig med saktekoking i støpejernsgryte, men nå for tiden er det mye enklere – det foregår nemlig i en ny type matlagingsmaskin. Alt du trenger å gjøre er å fylle langtidskokeren med råvarer, slå på timeren og la kokeren lage maten for deg. Du trenger ikke lenger å være proff kokk for å lykkes med pulled pork (revet svinekjøtt) eller saftige og møre viltgryter – det holder å slå på langtidskokeren.

5 fordeler med en langtidskoker:

TIDSBESPARENDE. Langtidskokeren lager maten for deg mens du er på jobb eller følger barna på fotballtrening.
NÆRINGSRIKT. Langtidskokeren beholder næringsstoffene i grønnsaker, kjøtt og fisk, og du slipper å bruke unødig fett i maten. Farvel, søppelmat!
BEDRE. Du har sikkert hørt at en god tomatsaus bør koke i flere timer? Og du synes kanskje det er vanskelig å få kjøttet skikkelig mørt? Nå kan du få til begge deler, men la langtidskokeren ta seg av småkokingen.
REDUSERER MATSVINN. Når du lager gryter, kan du bruke grønnsaker du har til overs i kjøleskapet. Dermed slipper du å kaste mat.
ENERGIEFFEKTIVT. En langtidskoker bruker mye mindre strøm (235 W) enn en komfyr.

Slik lager du maten i langtidskokeren

Inni langtidskokeren er det en keramikkgryte som rommer 5,7 liter – stor nok til at du kan lage mat til hele familien. Gryten kan vaskes i oppvaskmaskinen, og selve kokeren har et lokk i herdet glass. Gryten har tre oppvarmingsmodi: lav, middels og høy. I tillegg har den et varmemodus som holder maten varm i opptil 4 timer etter at den er kokt ferdig. Slik får du perfekt tilberedt mat, uansett hva du lager.

Tilbered maten med fryste råvarer

En annen fordel med langtidskokeren er at du kan klargjøre måltidene på forhånd. Perfekt for store og aktive familier som må planlegge måltider for flere dager. Konseptet kalles frysemåltider, eller "freezer meals", og er veldig enkelt - du bare kutter opp råvarene til de forskjellige rettene og legger dem i poser i fryseren, for eksempel ingredienser til en pølsestroganoff eller chili con carne. Om morgenen er det bare å tømme posene i langtidskokeren, og så lager den gryten mens du er på jobb. Du blir nærmest din egen ferdigmatprodusent – og slipper å stresse når alle kommer hjem fra jobb og skole og maten skal lages.

Ja, du kan koke ris – og egg – i langtidskokeren

Langtidskokeren er ikke forbeholdt storkok og avanserte gryteretter, men egner seg også godt til hverdagsmat som ris og poteter. Hvis familien er stor og alle vil ha kokt egg til frokost, eller du skal koke mange egg til påske, kan du saktekoke dem i langtidskokeren. Fyll gryten med egg, fyll på vann slik at de er dekket og tilsett salt. Sett kokeren på høyeste varme og la eggene koke i 2,5 timer. Ta deretter ut eggene og legg dem i en bolle med kaldt vann, slik at de slutter å koke.

Bak i langtidskokeren

Tro det eller ei, du kan også bruke langtidskokeren som bakerovn. Sørg for å ha en form som passer i langtidskokeren, og test ut en av våre oppskrifter!

Bananbrod I Slowcooker

Banankake med tre ingredienser

Banankake i en langtidskoker? Absolutt!

Du trenger:
1 boks kondensert melk
5 moste bananer
6 dl mel med bakepulver (selvhevende mel)

Slik gjør du:
• Sett langtidskokeren på høyeste varme.
• Smør en form med smør.
• Rør sammen ingrediensene, og hell røren i formen.
• Hell vann i bunnen av langtidskokeren til det når ca. 3 cm, og plasser formen i maskinen.
• Legg et kjøkkenhåndkle under lokket for å unngå at det drypper kondens ned i kaken.
• Stek i 2 timer, eventuelt lenger, avhengig av modell.
• Server med pisket krem eller is!

Brownie

Få kan motstå en seig brownie til dessert. Ha ingrediensene til kaken i langtidskokeren før middag, så lager kaken seg selv mens du spiser.

Du trenger:
75 g smør
1,5 dl melk
2 store egg (eller 3 små)
5 dl hvetemel
2 dl sukker
1 ts bakepulver
0,5 dl kakao (eller litt mer for en rikere sjokoladesmak)
1 ss vaniljesukker
0,5 ts salt
Olje til å smøre gryten med, helst en uten for mye smak, for eksempel rapsolje eller smakfri kokosolje.

Slik gjør du det:
• Smør innergryten med olje, men vent med å slå på varmen.
• Hell de tørre ingrediensene i gryten og bland godt. Du kan blande de tørre ingrediensene i en bolle først, hvis du foretrekker det.
• Smelt smøret i en kjele, og bland inn melken.
• Rør smør- og melkeblandingen inn i de tørre ingrediensene.
• Rør deretter inn eggene, ett av gangen.
• Bland godt for å fjerne eventuelle tørre ingredienser rundt grytekantene.
• Legg et tynt kjøkkenhåndkle under lokket for å unngå at det drypper kondens ned i kaken.
• Sett langtidskokeren på høyeste varme, og still inn timeren på 1,5 timer.
• Server med pisket krem eller is og friske bær!

Risgrøt

Slipp brent grøt og den evinnelige røringen langs bunnen – legg i ingrediensene og la langtidskokeren gjøre jobben for deg!

Til 6 porsjoner trenger du:
2,5 dl grøtris
5 dl vann
9,5 dl melk
1 ss sukker
1 klype salt
2 ss smør
0,5–1 dl fløte

Slik gjør du:
• Skyll risen i kaldt vann.
• Sett langtidskokeren på lav varme.
• Hell vann, melk, sukker, salt og ris i langtidskokeren.
• Rør forsiktig, og smuldre inn smøret.
• Sett på lokket og la grøten koke i 3 timer.
• Du trenger bare å røre i grøten noen få ganger underveis.
• På slutten kan du spe grøten med ønsket mengde fløte.
• La varmefunksjonen stå på i 30–60 minutter.