Pulled chicken – revet kylling – er en god hverdagsrett som du kan lage i langtidskokeren.

De fleste vil ha god hverdagsmat, men har ikke alltid tid til å lage skikkelig mat fra bunnen av. Men har du hørt om langtidskokeren? Den er en god venn i hverdagsstresset, som sørger for at maten lager seg selv, og du kan bruke tid på andre ting. Her er noen favorittoppskrifter som vil holde langtidskokeren i gang i høst.

Pølsestroganoff

Pølser er en favoritt i mange familier, og et godt grunnlag når du leter etter inspirasjon til hverdagsmat. Denne gryten er perfekt hvis du har forskjellige typer pølser til overs.

Du trenger:
800 g valgfri pølse
1 gul løk
1 pakke knuste tomater
1 ss tomatpuré
2 dl matfløte/kremfløte
Salt, pepper og paprikapulver

Slik gjør du:
1. Skjær pølsen i biter/skiver.
2. Hakk løken. Fres pølsen i olje eller smør i gryten på komfyren i ca. 5 minutter.
3. Tilsett løk og fres i noen minutter til. Sett gryten tilbake i langtidskokeren. Ha i knuste tomater, tomatpuré og litt vann.
4. Krydre med salt, pepper og paprikapulver. La det småkoke på lav varme i 3,5 timer, eller høy varme i 1 time.
5. Tilsett matfløte eller kremfløte, og la koke i ytterligere 30 minutter.
6. Smak til og krydre mer om nødvendig. Server med for eksempel ris og grønnsaker.

Laksegryte

En god og sunn gryte med litt flere smaker. Disse kan selvfølgelig kuttes ut for de mest kresne.

Du trenger:
600 g laksefilet
600 g søtpoteter
200 g gulrot
50 g pastinakk
1 rød paprika
2 hvitløkfedd
3 ts havsalt
1 ts svart pepper
0,5 ts chilipulver
1 ts tørket rosmarin
0,5 ts karri
1 ts tørket dill
3 ss olivenolje
2 dl kokosmelk
1,5 dl vann

Slik gjør du:
1. Skjær søtpotet, gulrot og pastinakk i små biter som du legger i langtidskokeren. 
2. Finhakk paprika og hvitløk, og stek en stund i olivenolje med krydder, salt og pepper.
3. Legg deretter den stekte paprikaen og hvitløksrøren i langtidskokeren og bland dem sammen med rotgrønnsakene.
4. Tilsett vannet, og still langtidskokeren på høyeste effekt og 3 timer. 
5. Legg små laksebiter øverst i gryten når det er 1 time igjen av koketiden.
6. Hell i kokosmelken når det er 30 minutter igjen. 
7. Rør om forsiktig, og server med fersk dill og sitron (for de i familien som liker det).

Pulled chicken (revet kylling)

Pulled chicken er raskere å lage enn pulled pork, men er minst like godt – om ikke bedre!

Du trenger:
1 gul løk, finhakket
50 ml vann
3 ss olivenolje eller kokosolje
3 ss glutenfri soyasaus
3 ss chipotlepulver eller chilipulver
1 ss tomatpuré
1 ss rødvinseddik
1 ts salt, eller etter smak
900 g kyllinglårfileter uten skinn

Slik gjør du:
1. Bland ingrediensene til marinaden rett i langtidskokeren og rør om. Legg i kyllingen. Sett langtidskokeren på høy varme i 3 timer, eller lav varme i 5 timer.
2. Dra kyllingen fra hverandre med to gafler direkte i langtidskokeren og bland med stekesjyen.
3. Server med hamburgerbrød og tilbehør, eller med ris og en god salat.

Kylling tikka masala

En favoritt fra det indiske kjøkkenet, elsket av både store og små, og perfekt som hverdagsmat.

Du trenger:
5 kyllingfileter (lårfileter blir saftigere, men brystfileter går også bra)
1 gul løk, finhakket
4 hvitløkfedd, pressede
2,5 ss fersk ingefær
0,75 dl tomatpuré
3 dl matyoghurt
2 ss olivenolje
2 ss garam masala
1 ss spisskummen
0,5 ss paprikapulver
2 ts salt
Svart pepper
0,75 ts kanel
1 ts kajennepepper
4 laurbærblader
2,25 dl fløte
2 ss mandelsmør

Slik gjør du:
1. Smør innsiden av langtidskokeren med kokosolje.
2. Legg deretter løk, hvitløk, ingefær, tomatpuré, olivenolje, yoghurt, salt og krydder i langtidskokeren og bland godt.
3. Skjær kyllingfiletene i munnfuller, og legg dem i yoghurtblandingen. Bland godt.
4. Trykk inn laurbærbladene. Kok i 6 timer på lav varme, eller 3 timer på høy varme.
5. Rør sammen fløte og mandelsmør. Tilsett dette når det gjenstår 30 minutter av koketiden.

Vegetargryte med bønner og linser

Hverdagsmat for deg som gjerne spiser vegetarisk. Dette er en god og mettende gryte uten kjøtt eller fisk.

Du trenger:
1 boks kidneybønner
2 dl grønne linser
1 gul løk
1 squash
1 søtpotet
3 stilker selleri
1 pakke/boks kikerter (400 g)
1 boks paprikasalat
500 g knuste tomater
5 dl vann
0,5–1 ts av hver av kanel og røkt paprikapulver
2 ts av hver av malt koriander og spisskummen
Salt og pepper

Slik gjør du:
1. Hakk løken og stek den myk i smør i gryten.
2. Skjær squashen i fire på langs og deretter i skiver, og stek til den er gyllen. Sett deretter gryten tilbake i langtidskokeren.
3. Skrell søtpotet og skjær den i terninger. Skjær selleri i skiver. Skyll kikerter, bønner og linser. Legg alt i gryten sammen med paprikasalat, knuste tomater, vann og alt krydderet. Rør om og la småkoke med lokket på gløtt i 2 timer. Server med brød og ris, og topp med en klatt rømme.