Lamper og belysning er ikke bare en nødvendighet, de skaper også uendelige muligheter for unik og interessant innredning. Hvis du begynner i riktig ende og bruker våre designtips, blir det både enkelt og morsomt å innrede med innendørsbelysning.
For best resultat bør innendørsbelysningen stå i stil med andre detaljer i hjemmet ditt. Både møbler, veggfarger og tekstiler har innvirkning på hvilken lyskilde som fungerer best. Hvis du har mørke møbler, detaljer og tapeter, absorberes lyset, og derfor er det behov for flere lyskilder for at rommet skal føles innbydende.
Hvilken type lyspære du bruker, gjør stor forskjell for hvordan hjemmet ditt oppleves. Det er verdt å huske at hvite lyspærer passer til de fleste farger i innredningen, da de gir et lys som minner om naturlig dagslys. Gule lyspærer derimot får frem det beste i varme veggfarger og tapeter. LED-belysning gir et blåaktig lys som passer godt til dempede pasteller, men de står også i fin kontrast til varme gultoner.
Følelsen du ønsker å oppnå i et rom påvirkes av lyskildene dine. Hvis du vil at hjemmet skal føles både mykt og innbydende, er stemningsbelysning viktig, spesielt hvis du innreder med mørke og harde detaljer. Å plassere mindre lyskilder på ulike nivåer i bokhyllen, på sidebordet eller kommoden er både utrolig stemningsfullt og pent.
Tips! Gjør din funksjonelle eller generelle belysning om til stemningsbelysning ved hjelp av en dimmer. Det finnes også lyspærer med dimmerfunksjon som kan styres via strømbryteren.
Interiørprofilenes favorittlampe på tre ulike måter!
@faggemala1912: «Jeg har en svakhet for å blande antikk med nytt. Lampen passer så godt på den antikke rokokkokommoden.»
@3res: «Det er så fint å bryte opp den lyse innredningen med en svart lampe. Den passer perfekt som leselampe til lenestolen.»
@rangas_etc: «En ny lampe har flyttet inn, og den lyser opp den lille entreen vår.»
– Generell belysning – Det er viktig å ha en hovedlyskilde i rommet, for eksempel i form av en taklampe. Noen ganger kan det være nødvendig å supplere belysningen med mindre lamper som også har et funksjonelt formål. – Vegglamper – Utnytt plassen på veggene, og heng lamper på for eksempel veggen på soverommet. – Mange lyskilder – Sørg for å kombinere ulike typer belysning: både funksjonelt og hyggelig lys. – Lamper, en pen innredningsdetalj – Velg former, størrelser og farger på lampene, skjermene og lampeføttene som matcher din øvrige innredningsstil.
Når det gjelder innendørsbelysning, er det viktig å huske på å kombinere generell belysning, funksjonell belysning og stemningsbelysning. For best resultat bør du ha 5–10 lyskilder i ett og samme rom.
Ha størrelsen på stuen i tankene når du innreder rommet med lyskilder – jo større rommet er, desto mer belysning trenger det. Det anbefales å ha minst fem ulike lyskilder, som inkluderer alt fra lampen i taket og gulvlampen ved sofaen – til hyggebelysningen i form av lysslynger, vegglamper og bordlamper.
På tide å innrede med innendørsbelysning, men usikker på hvordan du skal gå frem? Et tips er å ta utgangspunkt i rommet som helhet når du planlegger hvilke typer lamper som skal brukes og hvor i rommet de skal plasseres. For å skape mer dimensjon i rommet bør du vurdere å ha lamper i ulike høyder – altså både i taket, på veggene og på gulvet. Bordlamper kan med fordel plasseres i vinduskarmer og på møbler.
Slik skaper du funksjonell og hyggelig belysning i høst LED-lyspære – hva er kelvin og lumen? Innendørsbelysning – fra gulvlamper til taklamper