Enkle retter når du er hjemme med sykt barn. Her: pannekaker med linser.

Høsten er på vei, og skolestart betyr vanligvis forkjølelse og syke barn. Kanskje blir det ekstra mange omsorgsdager denne høsten, og det er ingen grunn til å ikke gjøre dem så fine som mulig. Bruk litt ekstra tid på å lage god mat med sesongens råvarer når dere må være hjemme, med disse enkle oppskriftene for hele familien.

Potetpannekake i vaffeljern 

Enkle retter som potetpannekaker er kanskje ikke det barna jubler mest over, men om du steker dem i vaffeljern, blir det fest! Tøy litt på grensene og prøv forskjellige smaker. Her har vi valgt gulrot og squash, men du kan selvsagt velge noe annet du liker godt.

Du trenger (4 porsjoner): 

2 dl hvetemel 
4 dl melk 
2 egg 
0,5 ts salt 
600 g poteter 
1 gulrot og en halv liten squash 
2 ss smør 
Tilbehør: Bacon, rårørte tyttebær, stekt sopp og frest løk  

Slik gjør du det:

Lag en pannekakerøre og fordel den i to skåler. Legg revet potet og revet gulrot i den ene, og for eksempel poteter og squash i den andre. Stek tynne pannekaker. Serveres med valgfritt tilbehør. 

Kyllingbryst med rotfrukter i ovnen 

Sesongråvarer er ofte både økonomisk og holdbart, og sesongen er her endelig. Pass på å utnytte det, for eksempel til marinert kyllingbryst. 

Du trenger:

Kyllingbryst 
Soyasaus 
Sesamolje 
Hvitløk 
Valgfrie rotfrukter 
Smør 
Melk 
Lime, sitron eller vineger 

Slik gjør du det: 

Sett ovnen på 150 grader. Del kyllingbrystene og mariner dem i soyasaus, sesamolje og revet hvitløk en times tid. Legg sammen med rotfrukter i en langpanne i ovnen. La stå i ovnen til rotfruktene er myke og kyllingen ferdig.  

Mos rotfruktene med smør og litt melk. Smak til med litt salt og noe syrlig, for eksempel lime, sitron eller vineger. Serveres sammen med kyllingen.

Minestronesuppe og rundstykker med linser 

Å blande linser i maten er en smart måte å få i barna protein. Hva med minestronesuppe med røde linser? Du kan også blande linser i rundstykkene du serverer til, og hvis du er heldig blir rundstykkene en så stor suksess at suppen bare glir ned selv, selv hos de mest kresne.

Rundstykker (25 stk.) 

Gjør klar rundstykkene dagen før, da de skal heve en god stund. 

Du trenger: 

1 dl tørkede røde linser (skylte) 
12 g gjær 
5 dl kaldt vann 
2 dl havregryn 
360 g (ca. 6 dl) hvetemel (spesialmel) 
1,5 ts salt 
1 ss olivenolje 
Mel 
1 ss frø, f.eks. valmuefrø 

Slik gjør du det: 

Legg linsene i bløt i kaldt vann.   

Rør ut gjæren i vannet, og tilsett havregryn, mel, salt og olivenolje. Rør sammen, tildekk og sett i kjøleskapet. La både linser og deig stå i ca. 10 timer.  

Etter 10 timer: Hell vannet av linsene, og skyll dem. 

Hell deigen på en melet benk, og dra den ut til et rektangel på ca. 40 x 30 cm. Legg halvparten av linsene på deigen, og brett den sammen på midten. Dryss over resten av linsene og frøene. Del opp i ca. 25 stykker, og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Nå skal rundstykkene stå og heve i en time.  

Stek midt i ovnen (250 grader) i litt over 10 minutter, og avkjøl på rist.  

Minestronesuppe 

Du trenger: 

1 gul løk, finhakket 
2 hvitløkfedd, finhakket 
Halv squash i terninger 
2 gulrøtter i terninger 
1 ss tørkede urter, f.eks. timian eller oregano 
1 krm chilipulver 
1 laurbærblad 
1,5 l varmt vann 
2 grønnsakbuljongterninger 
400 g knuste tomater 
1 ss tomatpuré 
2 dl tørkede røde linser 
3 dl småpasta 
Olivenolje 
Salt og pepper 

Slik gjør du det: 

Fres løk, hvitløk og grønnsaker i olivenolje i en gryte til de er myke. La urter og krydder frese med litt på slutten. Hell i vann, buljong, knuste tomater og tomatpuré. Kok opp og tilsett pasta og linser. 

Tips! Pass på koketiden for pasta og linser, og tilsett i riktig rekkefølge. Kok til pasta og linser er myke. Smak til med salt og pepper, og server med rundstykkene.

Pannekaker med borttryllede linser 

Av enkle retter er pannekaker vanligvis en favoritt hos barna. I denne oppskriften sniker vi inn linser, men blander alt til en glatt røre – og vips er linsene "borte".  

Du trenger: 

2 dl kokte grønne linser 
3 egg 
6 dl melk 
3 dl speltmel 
Salt 
Smør 
Syltetøy eller annet tilbehør 

Slik gjør du det: 

Hell av væsken og skyll linsene. Bland linser, egg, melk og mel med litt salt. Stek pannekakene. Server med syltetøy eller annet tilbehør.

Les mer om enkle retter: