Hvorfor ikke bake lussekatter i varmluftsovn i år?

De fleste moderne ovner har varmluft, men det er fort gjort å gå for det vanlige, og glemme den fantastiske funksjonen. Varmluft har mange fordeler, spesielt når du skal bake brød og godsaker.

Hvordan fungerer varmluft?

Varmluftsovner har innebygde vifter som gjør at luften i ovnen sirkulerer. Det gir en jevnere fordeling av varmen. Varmluft er velegnet for en rekke ting, for eksempel når du vil steke maten raskere, tørke sopp, bær eller grønnsaker, eller tine dypfryste råvarer.

Klimasmart!

Matlaging i varmluft er energibesparende, da den fortere blir varm. Ved å bruke varmluftsovn i stedet for en vanlig ovn kan du faktisk spare 3000 kWh i løpet av ovnens levetid. Det tilsvarer omtrent et års strømforbruk for to leiligheter på 38 kvadratmeter.

Til julebordet kan du med fordel bruke varmluften til å holde maten varm (ca. 60 grader), men du kan også bruke varmluftsfunksjonen til julebaksten. Her er noen grunner til å bake med varmluft:

1. Du kan steke flere plater samtidig. Du kan ha flere plater med lussekatter i ovnen samtidig fordi varmluften fordeler varmen jevnt. Bollene stekes dermed jevnt, noe som er vanskeligere med en vanlig ovnsfunksjon. Ikke legg bollene for tett på platen. Hvis de hever seg sammen, kan ikke luften sirkulere mellom dem.

2. ... og de blir luftigere! Varmluften gjør bollene både høyere og luftigere.

3. Det går fortere. Bakverkene stekes raskere. Hvis du følger en oppskrift, må du kontrollere om tiden gjelder for vanlig ovn eller varmluftsovn. Noen ganger er det ikke nevnt, og da må du i stedet passe på, noe som anbefales uansett.

Tips: Kontroller temperaturen!

Hvis oppskriften er basert på baking/tilbereding i vanlig ovn, senker du temperaturen hvis du skal bruke varmluftsovn. En vanlig ovn må være varmere fordi luften ikke sirkulerer rundt i den som i en varmluftsovn.

Vanlig ovn – varmluftsovn

50 °C – 50 °C
75 °C – 70 °C
100 °C – 90 °C
125 °C – 100–110 °C
150 °C – 130–135 °C
175 °C – 160 °C
200 °C – 180 °C
225 °C – 200 °C
250 °C – 225 °C

Luftige lussekatter

Du trenger (ca. 40 lussekatter)
2 pakker safran (à 0,5 g)
2 dl sukker
2 ss rom eller vann
50 g gjær
175 g romsvarmt smør
5 dl romsvarmt melk
0,5 ts salt
800 g hvetemel (ca. 13,5 dl til 1 porsjon)
1 dl rosiner
Mel til utkjevling
1 egg til pensling

Slik gjør du:
1. Legg safranen i rommen eller vannet og rør om. La stå i 30 minutter.
2. Skjær smøret i terninger.
3. Smuldre gjæren og bland den med melk, smør og safranvæsken i en bolle eller en kjøkkenmaskin med deigkrok.
4. Tilsett resten av sukkeret, salt og mel. Arbeid deigen i 15 minutter i maskin eller 20 minutter for hånd. La den heve under et klede i 60 minutter.
5. Legg rosinene i litt vann i ca. 30 minutter. Sil deretter av vannet.
6. Legg deigen på en lett melet arbeidsbenk. Kna den lett og bak ut til lussekatter, ca. 40 enkle eller 20 doble (for 1 porsjon). Trykk inn rosinene.
7. Legg lussekattene på plater dekket med bakepapir. La dem heve under et klede i ca. 30 minutter.
8. Sett ovnen på 200 grader varmluft.
9. Pensle lussekattene med vispet egg. Stekt midt i ovnen i 8–10 minutter. Avkjøl på rist under kledet.

Relaterte artikler