Brunet smør kan tilsettes det meste for å heve smaken.

Brunet smør kan heve smaken på både hverdagsmaten og helgemiddagen. Den nøttaktige smaken passer utrolig godt til en rekke matretter, for eksempel fisk, pasta, grøt eller smørbrød. Her er noen oppskrifter som roper etter brunet smør.

Brunet smør i brownie

Prøv å bytte ut det vanlige smeltede smøret med brunet smør neste gang du lager sjokoladekuler og sukkerbrød, eller som her, brownie. Det brunede smøret tilfører enkle bakverk en helt ny dimensjon.

Du trenger:
Smør (til formen)
Strøkavring (til formen)
150 g smør
3,5 dl sukker
3 egg
1,5 dl hvetemel (1,5 dl tilsvarer ca. 90 g)
4 ss kakao
2 ts vaniljesukker

Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 175 grader.
2. Smør og paner en form med avtakbar kant, ca. 24 cm i diameter (for 10 biter).
3. Brun smøret i en vid gryte til det er brunt og lukter nøtter. Ta gryten av platen. La smøret avkjøles litt.
4. Rør inn sukker og egg i smøret og bland godt. Rør inn de øvrige ingrediensene slik at alt blir godt blandet. 
5. Hell røren i formen. Sett formen midt i ovnen i ca. 20 minutter (reguler tiden om nødvendig, avhengig av hvor klebrig/seig du vil ha kaken).

Potetmos

Hva tror du skjer hvis du bytter ut vanlig smør med brunet smør når du lager potetmos? Sannsynligvis banker politiet på døren, for det blir ulovlig godt.

Du trenger:
600 g poteter
2,5 dl melk
50 g smør
Salt og pepper

Slik gjør du:
1. Kok potetene myke. Hell ut kokevannet. Ha i melken og visp med håndmikser.
2. Brun smøret hardt og visp det inn i mosen.
3. Smak til med salt og pepper. Server gjerne til fiskepinner som du lager i varmluftsfrityrkokeren.


Iskrem med brunet smør

Iskrem med brunet smør er kanskje verdens beste dessert. Hvis du ikke har iskremmaskin, kan du lage røren og fryse den rett i form. Den får da en litt annerledes konsistens, men samme gode smak.

Du trenger:
150 g smør
4 dl melk
2,5 dl kremfløte
8 eggeplommer
2 dl rårørsukker

Slik gjør du:
1. Brun smøret og sett det til side. Varm melk og fløte i en gryte. Visp eggeplommer og sukker til det er luftig.
2. Hell melkeblandingen over eggerøren. Hell tilbake i gryten og varm til ca. 83 grader.
3. Hell av det klarede smøret. Ha bunnfallet i gryten og rør til en jevn røre. La røren avkjøles.
4. Kjør røren i en iskremmaskin. Oppbevar iskremen i fryseren før servering.


Slik bruner du smør:

Legg smøret i en gryte og smelt på høy varme. 

Fortsett å varme smøret under visping.

Når smøret begynner å lukte nøtter og har fått en gyllenbrun farge, har du brunet smør. Så enkelt er det!

Hvorfor? Når du bruner smør oppstår det en kjemisk reaksjon mellom karbohydratene (melkesukkeret) og aminosyrene (melkeproteinet). Det kalles Maillard-reaksjon og gjør at smøret blir nøttebrunt og får en smak som minner om karamell.

Flere oppskriftstips!